YRITYSVASTUURAPORTTIMillihaan tavoitteena on panostaa hevosten ja ihmisten hyvinvointiin. Tarjoamme hevosille lajinmukaiset olosuhteet, hyvän hoidon ja käsittelyn sekä tarpeellisen määrän liikuntaa niin, että jokainen Millihaan hevonen on terve, koulutettu ja turvallinen. Haluamme, että Millihakaan on mukava tulla ja harrastaa ystävällisessä ilmapiirissä, jossa jokainen ratsastaja tuntee olonsa kaikin tavoin turvalliseksi. Pidämme ympäristöstämme huolta kestävän kehityksen mukaisesti. Talli ja tallialue pidetään siistinä ja luonnossa liikutaan sitä kunnioittaen jälkiä jättämättä. Pyrimme olevaan pieni kotoisa hevosharrastustalli, jonne on helppo tulla ja pyrimme järjestämään kaikille hevosista kiinnostuneille mukavia hetkiä niiden parissa.

Hevosen hyvinvointi
Hevosten hyvinvointi ja terveys ovat erittäin tärkeitä. Otamme huomioon hevosen lajinmukaiset tarpeet, kuten laumassa elämisen mahdollisimman paljon ulkoillen suuressa tarhassa ja kesäisin isoilla laitumilla. Vesihuolto järjestyy ulos ympäri vuoden, talvella tarjoillaan lämmintä vettä juotavaksi. Heinät jaetaan ulos tarhaan moneen pieneen kasaan, jolloin hevoset automaattisesti liikkuvat enemmän kuten ne tekisivät luonnossakin. Hevoselle tärkeää on syödä samaan aikaan samasta heinäkasasta saman kaverin kanssa. Meillä heiniä annetaan vähintään neljä kertaa vuorokaudessa, jolloin ruokintaväli ei jää liian pitkäksi. Yöaikainen ruokinta on vielä mietinnässä, olisi hyvä, jos hevoset saisivat heiniä tasaisesti ympäri vuorokauden. Heinätin -ruokinta-automaatti tai muu vastaava järjestelmä olisi tähän hyvä ratkaisu. Hevosen maha ei saa päästä aivan tyhjäksi vaan siellä on hyvä olla heinää, varsinkin ennen liikuntaa. Heinistä otetaan syksyisin analyysi, jotta muu ruokinta saadaan vastaamaan kunkin hevosen tarpeita. Ulkoilualue siivotaan joka päivä, jolloin tarkastetaan myös sitä ympäröivän aidan kunto ja tarkkaillaan hevosten liikkumista mahdollisia vammoja ja sairauksia silmällä pitäen.

Laitumet uudistetaan kolmen vuoden välein ja ne ovat jaettu lohkoihin laidunkiertoa varten, joten syötävää riittää pitkälle syksyyn. Millihaassa laitumen kynnöt ja kylvöt on ulkoistettu paikalliselle yrittäjälle, samoin kuin lantalan tyhjennykset sekä talvisin tallialueen ja ratsastuskentän auraukset.

Varusteista – satulat, suitset, satulahuovat, loimet, harjat – huolehditaan säännöllisesti ja ne pidetään puhtaina. Jokaisella hevosella on omat varusteet ja oma harjapakki, jotka löytyvät helposti satulahuoneesta nimettyinä. Satulat ovat satulasepän toimesta sovitetut jokaiselle hevoselle erikseen, mutta satulan sopivuutta tarkkaillaan jatkuvasti ja tarvittaessa satulat uusitaan. Hevosilla ratsastetaan kuolaimettomilla suitsilla, joka on hevosille miellyttävä ja lempeä tapa ratsastaa. Satulahuovat ja loimet pestään tallilla olevassa pesukoneessa, isot toppaloimet viedään tarvittaessa pesulaan. Satulahuovan pitää olla puhdas, jotta hevosen selkään ei tule liasta, hiestä tai hiekasta hiertymiä. Hevoset loimitetaan ulos huonolla ilmalla ja otetaan aikaisemmin sisälle. Tuuletonta pakkassäätä hevoset kestävät hyvin ilman loimea, varsinkin kylmäveriset - kuten suomenhevonen - mutta meillä on kolme hevosta, jotka palelevat helposti ja saavat kylmästä lihasjumeja, joten ne loimitetaan syksyisistä kylmistä ilmoista lähtien.

Millihaassa käy eläinlääkäri säännöllisesti, noin kaksi kertaa vuodessa ja myös tarvittaessa, jos hevonen sairastuu. Hevosen hampaat tarkastetaan ja hoidetaan hammaspiikit pois raspaamalla, joten suu ja suun limakalvot pysyvät terveinä.

Tällä hetkellä hampaat tarkistetaan puolen vuoden välein, välillä riittää vuosittain, tämäkin on hevoskohtaista. Hevoset rokotetaan kerran vuodessa infuenssaa ja joka toinen vuosi jäykkäkouristusta vastaan.

Sairas tai kipeä hevonen on tarpeen mukaan sairaslomalla ja sitä hoidetaan yhteistyössä eläinlääkärin, hierojan tai muun alan ammattilaisen kanssa.

Hevoset kengitetään kahdeksan viikon välein ja myös tarvittaessa.

Hevoset madotetaan kaksi kertaa vuodessa. Keväällä otetaan jokaiselta ulostenäyte, joka lähetetään Movet Oy:n laboratorioon madonmunien määritystä varten. Keväällä madotetaan se hevonen, jolla madonmunien määrä on yli 200. Syksyisin laidunkauden loputtua, marraskuussa, annetaan jokaiselle hevoselle kaksinkertainen määrä matolääkettä heisimatoja ja suolinkaisia vastaan.

Ratsastusta meillä opetetaan istuntapainotteisesti Coaching with connection (CwC)-menetelmän mukaisesti. Se painottuu hevosen ja ihmisen anatomiaan, biomekaniikkaan, mielikuviin, tekniikkaan ja tunteisiin. Kun opetellaan ratsastamaan hevosta häiritsemättä, vaatii se ihmiseltä enemmän oman kehonsa hallintaa, mikä on mielenkiintoista ja palkitsevaa. Hevoset saadaan ratsastettua eleettömästi ja miellyttävästi pienin avuin.

Raija on hevosalan koulutettu ammattilainen, joka täydentää osaamistaan jatkuvasti. Hyvin koulutettu hevonen on turvallinen ja meillä Millihaassa opetetaan jokaisella kerralla myös hevostaitoja, jolloin kaikki oppivat käsittelemään hevosta asianmukaisesti ja turvallisesti.Asiakkaan hyvinvointi
Millihaassa pyritään siihen, että hevosentuoksuisiin hetkiin osallistujat kokevat olevansa tervetulleita erittäin mukavan ja antoisan harrastuksen pariin. Haluamme ilmapiirin olevan sellainen, että jokainen voi olla juuri sitä mitä on, olla hyväksytty omana itsenään niin, että uskaltaa sanoa, jos esim. pelottaa tai jännittää. Apua saa aina tarvittaessa ja autamme mielellämme. Hevosentuoksuisiin hetkiin ja ratsastukseen pyritään luomaan rento ja luottavainen ilmapiiri, koska silloin oppii parhaiten.

Ympäristön hyvinvointi
Millihaka on Green Care Finland ry:n jäsen, joten ympäristö ja luonto ovat tärkeitä elementtejä tallin toiminnassa. Lannan siirtosopimus on tehty paikallisen yrittäjän kanssa, joka tyhjentää lantalan tarvittaessa omalle tai kynnön ollessa edessä myös Millihaan pelloille. Kuivikkeena käytetään suoraan pellolle soveltuvaa turvotettavaa puupellettiä, joka on ekologisesti tehtyä ja kuljetusmatka meille on lyhyt. Puupelletti ei pölise, joten se sopii hevosten herkille hengitysteille hienosti, samoin ihmisten, joten tallissa on raikas ja puhdas tuoksu. Moni allerginen ratsastaja ja vierailija sanookin tallin ilman olevan hyvä eikä siitä tule heille hengitysoireita.

Laitumet on jaettu lohkoihin, joten laidunkierron ansiosta syötävää riittää pitkälle syksyyn asti. Loppusyksystä kaikki laitumet ovat avoinna, joten hevosilla on todella iso alue käytettävänä.

Kuivaheinä pienpaaleissa ostetaan paikalliselta viljelijältä, joten heinäkin tulee Millihakaan lähialueelta.

Roskat ja muu jäte kuljetetaan kaatopaikalle kerran vuodessa isompana kuormana ja siellä ne lajitellaan ohjeen mukaisesti. Paristot toimitetaan keräyslaatikoihin. Jäteauto hakee sekajätteen kahden viikon välein. Pyrimme myös pienentämään jätteen määrää mm. välttämällä turhia pakkauksia ja suosimalla kierrätettävää materiaalia.

Luonnossa kuljettaessa jätetään mahdollisimman vähän jälkiä ja kuljetaan luontoa kunnioittaen, oksia ei taitella eikä luonnonkukkia kerätä, vaan niitä ihaillaan niiden kasvupaikoilla. Luonnon eläimiä häiritään mahdollisimman vähän.

Sähköä ja vettä säästetään käyttämällä energiatehokkaita valaisimia ja ehjiä sähkölaitteita. Tallilla on pakastin kylmäsuojia varten, joten vettä ei käytetä hevosten jalkojen kylmäämiseen.

Ruokahuoneessa on käytössä kahvinkeitin, vedenkeitin ja mikrouuni. Kahvikupit ja astiat tiskataan käytön jälkeen. Ratsastajille suositellaan oman juomapullon käyttöä.

Talli ja tallialue sekä tarhat pidetään siistinä sekä tavarat paikoillaan, joten Millihaassa on turvallista sekä hevosten että ihmisten viettää aikaa ja harrastaa.

webmastering Sanna Laine